Categorías
Activitat 4

A4. Google Scholar i Alertes

1. “Cine social” Y “derechos humanos” (Davinia Pérez)

Google Scholar

Resultats: 299

Hem seleccionat la cerca que surt en tercer lloc per que s’ajusta a les características de la informació que esperàvem trobar. No hem d’oblidar que aprendre sobre el col·lectiu LGTBI i tot el que envolta aquest tema és una altre manera de tractar els drets humans. De fet, en aquesta recerca es tracta de contemplar aquest tema des de la perspectiva del cinema social.

Alerta

Aquesta alerta està pensada perquè recuperi informació sobre el cinema social i els drets humans. Per aquesta raó he utilitzat la mateixa equació de cerca que en l’exercici anterior. Com vull obtenir el màxim d’informació possible he seleccionat les opcions de freqüència “Com a màxim, un cop al dia” i una quantitat de “tots els resultats”. Això també ve relacionat amb les fonts d’on vull que m’arribi la informació. He seleccionat totes les fonts tret de les dades econòmiques i estadístiques. Vull que la informació que m’arribi sigui en espanyol i de totes les regions.

2. «Ken Loach» AND «Clase Obrera» (Pol Gras)

Google Scholar

Resultats : 196

Hem triat el tercer resultat. Es tracta d’un article on s’analitza amb profunditat l’anomenada “trilogía de Glasgow” del cineasta britànic Ken Loach. Aquesta trilogia conformada per les pel.lícules My Name is Joe, Sweet Sixteen i Ae Fond Kiss, son probablement les cintes més destacades de la seva filmografia, respecte a tot el referent a les classes obreres en la societat britànica contemporània. Encara que el primer resultat també és adequat, considero que el tercer és més interessant ja que l’article focalitza la seva atenció en les obres on s’expliquen i detallen diverses qüestions que afecten a la classe obrera abans esmentada.

Alerta

Aquesta alerta s’ha plantejat per tal de recuperar articles o documents on es parli sobre Ken Loach i la importància en la seva obra per tractar qüestions relacionades amb la classe obrera britànica. Donat que si utilitzem la mateix equació de cerca : “Ken Loach” AND “Clase obrera”, Google Alert només em proporciona un resultat. En aquest cas, hem decidit utilitzar : “Ken Loach” AND “working class” ja que hi ha diversos articles en espanyol on es fa referència a aquest terme en anglès, i per tant, si utilitzem aquest terme en anglès, el servei d’alertes em dona més opcions per a triar.

Donada la poca quantitat de documents relacionat, he triat com a opcions de freqüència “Com a màxim, un cop el dia” i “tots els resultats”. Per altre banda, he triat l’opció “tots els resultats”, en qualsevol format i que s’hagi escrit en Espanyol, encara que el document pertany a una altre regió. Ens interessa que la informació es trobi en el nostre idioma, independentment d’on s’hagi creat el document.

3. allintitle: «cine documental» «político» (Adrià Bernal)

Google Scholar

Resultats: 23

Hem seleccionat el quart resultat de la cerca, ja que ajuda a resoldre les necessitats d’informació que teníem. Aquest resultat ens dóna informació sobre les problemàtiques que podem tenir al realitzar cinema documental i també ho relaciona amb la política. Amb aquest article podem aprofundir més en aquests dos conceptes.

Alerta

Aquesta alerta està pensada perquè es recuperi informació sobre el cinema documental i els seus aspectes més polítics. En aquest apartat també he utilitzat la mateixa equació de cerca que en l’apartat anterior per poder obtenir informació sobre aquests dos termes.  Com volem obtenir el màxim d’informació possible i a la vegada volem obtenir una informació de qualitat he seleccionat les opcions de freqüència “Com a màxim, una vegada al dia” i una quantitat de “Només els millors resultats”. Volem que la informació que arribi es trobi en espanyol i de totes les regions, com en l’alerta anterior.

4. “El Bola” AND “Achero Mañas” (Eulàlia)

Google Scholar

Resultats : 241

Hem triat el primer resultat, ja que és el més interessant pel nostre blog. En aquest, s’explica tot el rerefons d’una de les pel·lícules de crítica social més importants del nostre país. Així doncs, es fa una anàlisi d’El Bola d’Achero Mañas explicant el missatge que es vol transmetre amb la pel·lícula i el perquè de la seva importància en la societat.  A més a més, també se n’expliquen els recursos que es fan servir a la pel·lícula per tal de plasmar aquest missatge a la pantalla.

Alerta

Aquesta alerta està pensada perquè es recuperi informació sobre El Bola i el seu director, Achero Mañas. En aquest apartat he utilitzat la mateixa equació de cerca que l’anterior. Volem obtenir el màxim d’informació possible i de qualitat per això hem seleccionat les opcions de freqüència “Com a màxim, una vegada al dia” i una quantitat de “Només els millors resultats”. Volem recuperar informació en espanyol i de totes les regions, com en l’alerta anterior.

Valoració de l’activitat

Pel que fa a les alertes de Google, en el període d’una setmana no hem obtingut cap resultat sobre els termes que hem utilitzat per fer la cerca. Això ha sigut pel fet que els termes escollits són molt específics i en aquest període no s’han creat articles o documents que parlin sobre els temes en qüestió. En un període més llarg sí que trobem que les alertes de Google ens serien útils, ja que al generar-se documents sobre aquests termes, seríem avisats a l’instant.

D’altra banda, les cerques realitzades amb Google Scholar han sigut molt efectives, ja que hem pogut trobar documents que s’adaptaven perfectament a les necessitats d’informació que teníem. En realitzar la cerca d’uns termes molt específics, acabem limitant molt els resultats. En conclusió, els resultats recuperats presenten les principals característiques que demanàvem i, també, són útils per poder documentar-nos sobre el nostre tema.

Una respuesta a «A4. Google Scholar i Alertes»

Deja un comentario